|
Torben Kristensen's erindringer fra Grønland......
Torben Kristensen's erindringer fra Grønland...... |
Flaget blev halet ned i Dundas sidste gang i 1985, efter den tid var vi fri for at lave is vej derover til. Det var jo ikke " bare" den skulle laves, der var jo også vedligeholdelse af den vinteren igennem. Blandt andet skulle der tages prøver af is tykkelsen, den skulle ligge på cirka 1 m.. Når den var etableret kørte alle køretøjer den vej til Dundas.
Vi kørte vand over i en 2000 gallon vandvogn, og samlede waste op med samme størrelse. De fleste år kunne den åbne inden Jul, men det skete også det først blev senere.
Der var tradition for der blev holdt en lille indvielsesfest for de involverede, det var i Dundas forsamlingshus, tidligere kantine m.m. for de arbejdere der havde været der. De folk der var med fra Hg. 10, blev kørt frem og tilbage af sikkerhedsmæssige årsager. Fotoet nedenfor viser lidt af Forsamlingshuset til venstre, Lige bag bilen er det Peter Freuchens hus. Det andet foto er Knud Rasmussens hus, der nu står i Qaarnaaq som Museum.
|
Aqodaq - jeg er sikker på det er stavet forkert - blev boende der et par år mere inden han flyttede til Qaarnaaq, han havde været "handymand" der i mange år, og skulle fortsætte med at holde øje med herlighederne. I den forbindelse havde vi i Hg. 10 en tragisk ulykke, en lørdag middag. Vi kørte vand, og samlede waste op hos ham. Vandvognen var på vej op af den lange bakke på Nord bjerget, chaufføren havde solen i øjnene, blev blændet kørte skråt ud over kanten. Tankvognen trillede vel 50 - 60 meter, ned af skråningen. Chaufføren blev kastet ud, og var desværre dræbt på stedet.
Dengang arbejdede vi om lørdagen til middag, uanset hvilken dag det var kontrollerede jeg altid at alle var kommet godt hjem, også den dag, men havde overset vandvognen. Indtil jeg blev ringet op, at der var sket et uheld med vandvognen på Nord bjerget, da fik jeg bekræftet mine værste anelser. Det var slemt, og skulle på hospitalet for at identificere ham.
|
Det var i samme periode1985 - / 86, at vi ryddede det sidste op i Dundas på A-Launch, lukkede hullerne og planerede hen over dem med cirka 40-50 cm. materiale. Det eneste der blev tilbage var de 2 bygninger som hjemmestyret havde overtaget af US Air Force, og de står der endnu.
På B-Launch blev det samme gjort, der var kun en enkelt bygning tilbage samt fundamenter, det kom ned i hullerne. De blev også svejset til, og overdækket med materialer. B-Control var fjernet, man kan dog stadig se lidt fundament. A-Control fjernede vi det sidste, og planerede også det ud. Vi prøvede at slette alle spor, men det er svært. Og en anden ting, der ligger jo kabler overalt i det meste af områderne. Husker jeg rigtigt, dækkede forsvarsområdet cirka 14.000 km2, men blev reduceret væsentligt i 1986.
Den gamle losseplads der ligger for enden af en jordbane, hvor fly kunne lande, lige neden for Dundas bjerget var der også gang i, der lå mange skønne ting. Mange af dem er kommet frem igen.
|
I foråret 85, da det var klart at Dundas skulle lukke kom der besked fra Hjemmestyret at den gamle brandstation der skulle tømmes, at den var foræret væk til grønlænderne.
De måtte få den, hvis de selv ville flytte den. Den skulle køres et sted ned sydpå, og stilles op som overlevelses skur, når de var på jagt. Vil tro huset var 2 x 5 meter. Grønlænderne stillede med 4 slæder der var bundet sammen efter alle kunstens regler, samt 2 store hundespand, der var op mod 25 hunde.
Vi stillede med én kran, for at få det balanceret op på slæderne, og bundet "forsvarligt". Sikke et syn da de skred ud over isen mod syd. Meget glade var de for huset.
Den gamle butik der var i Dundas - mener den tidligere havde været skole - den købte DAC da det "nye" Power Plan skulle bygges, det blev deres kontor, også mens Tower blev bygget. Da alt det var overstået, blev det overgivet til de grønlandske medarbejdere, populært kaldt grønlænder huset. Det blev placeret neden for det gamle hospital, så vi måtte flytte det igen. Og det står der stadig, og til meget fornøjelse for de grønlandske medarbejdere. Da vi transporterede det fra Dundas til basen, og skulle over broen på Nord bjerg vejen, måtte der gang i 2 kraner, det kunne ikke gå igennem, måtte løftes over siderne. Én kran kørte baglæns, og den anden forlæns.
I vinteren 1983/84 var det ved at gå galt nede på Havnen, den begyndte at fryse til.Der ligger 3 slanger på bunden, langs hele kajen ( 1000' lang ) de er forbundet til kompressorer. I slangerne er der huller så kan luften komme ud, vandet er i cirkulation, og det gi'r en åbning langs kajen på cirka 2 m.. Der var ikke rigtig styr på de kompressorer, ingen luft og isen var ved at klistrer sig til kajen, sidst på vinteren.
|
Vi måtte i gang med en næsten umulig opgave, at få isen brudt, så vi kunne få slangerne op, de var jo bundfrossen. Som det kan ses havde vi en crane nede for at banke hul i isen, men op til 1 m. is, det er ikke bare lige. Jeg sendte én 15 T. crane ud på isen, vi kun fjerne det den anden bankede løs - det var nok ikke efter arbejdstilsynets regler, men det virkede, og det tog lang tid. Det vigtigste var faktisk at skibssæsonen blev reddet, for tænk om der var sket noget med kajen, og derpå lå fuel rørene også.
|
Om vinteren var der også Road Check til J-Site'n det skulle foregå mindst én gang i døgnet, under normale vindforhold. I stormvejr kunne det ske mange gange for at se om vejen skulle lukkes, eller ej. Husker jeg rigtigt var der 4 personale skift der oppe i døgnet, det skete med Busser. Der kunne være op til 4 Busser med passagerer, og én tom, om der skulle ske noget med en af de andre. busser
Én gang har jeg været oppe efter "caravanen" da vi kom imellem Sh. 9 og 8 kunne vi ikke komme længere, sigtbarheden var 0, så der holdt vi med snuden op i vinden. Den bil jeg kørte i gik motoren selvfølgelig i stå - Benzin - der var ikke andet at gøre end at springe ind i den forreste bus. Vi holdt der i godt 4 timer, inden sigtbarheden blev sådan at vi kunne lidt igen.
Motorerne i Busserne lå bagi, men de kunne ikke gi' noget varme, det var koldt. Værst var det når der var nogle der skulle på toilettet, når man småfryser kommer det jo hurtigt.
Dem der skulle ud, og af med lidt vand fik et reb om livet så de ikke blæste væk, og de kunne komme ind i bussen igen. Det var værst med pigerne for dem var der også nogle af, men det gik. Det bedste var at vi kom velbeholdent hjem alle sammen. Min bil slæbte vi hjem til optøning dagen efter.
|
Billedtekst: Ikke den jeg kørte i - mine vinduer var lukkede, men her er der et der har stået åbent.
|
|
Updated at januar 23, 2017
|
© Copyright: By Steffen Winther. Owner of the Thuleforum — All rights reserved. December the 3rd, 1996 - .
|
|