|
Torben Kristensen's erindringer fra Grønland......
Torben Kristensen's erindringer fra Grønland...... |
Thule air base, første gang…
Min afrejse til Thule var kort efter nytår i 1964, først til Sdr. Strømfjord, med en DC 7 Derefter videre til Thule med "Thule Prinsessn" en DC 4. I forhold til i dag, en uhyggelig rejse.
|
Billede af "Thule princess" i hangar på Thule......
|
|
Der var buldrende mørkt da vi kom derop, kan ikke huske hvor mange der var med. Efter modtagelsen, det skete i 703-705-707, hvor DCC den gang havde kontor, blev vi kørt rundt til vores respektive barakker. Vi blev også udstyret med Arctic tøj af alle kategorier. Jeg kom i # 204, som var for " new commere", det var en oplevelse, blev installeret på et værelse, hvor vi skulle bo 5 - fem -. Der var 2 køjesenge i hver side, og én seng i midten af værelset, den snuppede jeg. Der var plads til én kommode med fem skuffer, den måtte vi deles om. Og så kunne der blive plads over kommoden til en stang, hvor der kunne hænge noget tøj.
Værelsets størrelse var cirka 12 m2, med 2 små vinduer, og den gang måtte ingen vinduer kunne åbnes. - Jo, der var miljø.- sikke en hørm af vådt og tørt tøj, samt sved m.m.. Vi boede cirka 35 i barakken. Heldigvis kom jeg på natholdet, hvor arbejdsugen gik fra Søndag aften til Lørdag morgen.
Den gang arbejde vi 12 timer pr. skift. Var glad for natholdet, kunne sove i fred og ro i dagtimerne, boede der i cirka 3 mdr. da blev der et værelse ledigt i 425, der boede vi kun 32 stk. Man kan roligt sige det var andre forhold den gang. 204 nedbrændte mange år senere d. 15 Dec. 1985, kl. cirka 01.00. Et under at ingen kom til skade.
Min arbejdsplads var Roads & Grounds, som havde sin plads i Hg. 1. Det var delt op i 2 enheder,Grounds havde alt det manuelle arbejde bl.a. reflekser, fejning omkring alle lysene på Flight line,compressor arbejde, pumpning af vand, både vinter og sommer, ja alle arbejdsmands job.
Det lyder forkert, at der skulle pumpes vand om vinteren i - 30/40 graders frost, men alle rør ligger oven på jorden, og med de frostgrader skulle der ikke meget til før der skete et brud, eller en ventil blev utæt, og det gav små søer der skulle fjernes. Der skulle også bores hul i isen på vand søen, så vandstanden kunne måles, det blev gjort én gang i døgnet. Is tykkelsen på is vejen til Dundas skulle også måles, normalt lå den på cirka 4 fod. De år var der cirka 80 miles vej (130 km.) Der skulle serviceres bl.a. nedtagning/opsætning af reflekser. Man skulle gøre sig fortjent til at komme i Roads afd., og der skulle jo også være en plads ledig.
Der gik i nærheden af 1 år inden jeg kunne komme der, da jeg ville blive på natholdet. Inden man kunne blive flyttet over i Roads afd., skulle man til en lille køreprøve, det var jo store køretøjer der skulle arbejdes med, man skulle bevise der var styr på det. Opgaven skulle udføres med en blokvogn, at køre baglæns fra rampside, rundt om Hg. 1 og ind af den lille port på nord siden - vel og mærke uden at stoppe, og køre fremad fordi porten havde flyttet sig i forhold til blokvognen - der var vel 15 cm. På begge sider af køretøjet når man kørte igennem. Og pladsen på nord siden af hangaren var ikke stor, det var enten eller med at få det rigtige sving. Da jeg havde parkeret inde i hangaren kom der besked om at jeg var overflyttet fra dagen efter. Det var også til en lidt bedre timeløn.
Fritiden kunne bruges på forskellig vis, der var Base Theater hvor der var 2 forestillinger hver aften, og 4 om Søndagen. Derforuden var der en biograf på Hospitalet, med en film om dagen. Vi havde gymnastiksalen med bowling, der lå på pladsen foran 274, den brændte under den store storm i 1967 der varede i næsten en uge.
Den gang skulle der være reb imellem barakkerne, eller muligt at trække det ud, om man skulle forlade bygningen på grund af vejret. Alle på Basen blev beordret af Base Commander, til at iføre os vores Phase udstyr, og mindst én i hver barak skulle holde vagt. da vindretning sendte alle gnisterne fra gymnastiksalen ned over os, og der var mulighed for antændelse af barakkerne.
Da det hele var overstået og vi skulle ud af 425, kunne det ikke lade sig gøre. Vi gravede os ud, og endte ud oppe ved tagkanten. Ja, det lyder utroligt, men sandt er det. Fra jordstykket imellem rampen og Run - Way'n lå sneen i lag så hårdt som beton, og det endte ud oppe ved de fleste hangar tage, mener det var værste ved hg. 9 - 10, og på pladsen foran den gamle brandstation.
|
Billede af "Base Gym" efter branden under en fase 3. maj 1967 ......
|
|
min påstand, der kom mere sne i de år.
|
Værste storm i verden mig bekendt på Thule air base der er målt. Det var i marts 1972, vindmåleren blæste væk ved 330 km/timen, oppe ved Shelter 7. Mener også den forsvandt på J-Site.
Det var i de år, hvor der var liv i de 4 launcher samt kontroller, der var 2 på Nordbjerget, og 2 på Sydbjerget. Den gang var der cirka 10.000 mand på basen, incl. instalationerne uden for. Der var bebyggelse til indkvartering, og Dining halls alle steder, derforuden små BX'er som regel i forbindelse med kantinen, hvor dagens fornødenheder kunne købes - ikke spiritus -.
|
Nederst i billedet kan man skimte bygninger, samt diverse Lagerplads. Til venstre ud mod stranden, ses maskindumpen.
|
|
Midt i 60'erne kom der en nordmand op, han havde købt den. Det der var brugbart blev sejlet til Norge. Resten blev dozet ned, det er der spor af i dag.
Om sommeren i min fritid arbejdede jeg der, nogle timer hver dag. Det kan også ses, at der er godt gang i Power skibet. Der var dæmning hele vejen rundt, modsat af spuns kajen, hvor det var fortøjet. Derfor hullet i kajen for at vandstanden kunne være den samme inde i bassinet, som udenfor.
Jeg startede med at køre grader, der var 6 stk. af slagsen, Catepillar mekanisk i alle funktioner, den kunne godt gi' en ordentlig en over fingrene. De kørte døgnet rundt, der var 2 faste mand på hver, så der kunne altid findes ud af hvem der havde ødelagt noget. En af de første dage jeg kørte alene med graderen - man var under oplæring, med diverse maskiner - tog jeg den øverste indgangstrappe med mig ved 321, det gav lige 3 point.
Der var SP'ere, safety i alle afskygninger, og ikke mindst afhøringer. Så er det noget mere smertefrit i dag. Husker jeg rigtigt, så mistede man US kørekortet når man nåede 12 point. Foråret kom og der skulle gang i vejarbejdet - mine tidligere kollegaer i Grounds - havde travlt med at rykke reflekser op.
Vi kørte mange gange 2-3 gradere sammen, og jeg var påhæng, skulle lære. Synes selv det kom hurtigt. Kan lige fortælle at der var 92 smørenibler på sådan en gut, og det startede man med på hver skift, ½ time tog det.
Det næste foto viser, at jeg er ved at forhøje vejen, så sneen kunne blæse væk, der lå altid meget sne der efter en fase, som det hed den gang. Det er det første stykke af vejen til P-Mountain.
|
Og et andet foto , men denne gang fra J-Site road. Det var i den tid hvor der stadig måtte køres spildolie på vejene. Når vi var færdige, og de var blevet tromlet godt, blev de oversprøjtet med olie, de blev ligesom asfalt veje. Men mange forbandede os langt væk, for indtil olien var tør, så bilerne forfærdelige ud. Det stoppede i 83/84 man var bange for der ville løbe olie i vandsøen.
|
Og et andet foto, men denne gang fra J-Site road......
|
|
Det var under en af turene op på P-Mountain road, det var tæt på og gå galt for mig. Der var kommet besøg af en B 52 'er, den var parkeret på "SAC" rampen, imellem runway og syd bjerget. Behørigt overvåget af 2 patruljer fra Security police.
Når vi kørte på P-Mountain road fra Hg. 1, foregik det altid af bag taxivejen, det var det hurtigste. Der var en stående besked om, at en B 52'er ikke måtte fotograferes på grund af sikkerheden, og langt mindre komme i nærheden af den. Jeg havde købt mig et smalfilmsapparat i BX'en, og hvad var mere nærliggende end det skulle afprøves på dette fantastiske fly.
Da jeg kørte på job, skulle det i kassen, så mens jeg kørte filmede jeg dyret, og var meget stolt. Men der gik ikke mange sekunder før jeg var omringet af Security Police, hvordan de på den afstand kunne finde ud af at jeg havde smalfilmet, har jeg aldrig fundet ud af. Men sikke en ballade der blev, troede faktisk at jeg både skulle hænges og skydes.
Men efter en ½ times snak og diskusion, tøede de lidt op. De blev enige om, at de ville ta' min film, og jeg måtte aflevere en underskrift på at næste gang, så kunne jeg glemme alt om US Air Force, samt deres baser. En noget rystet gut der kørte videre. Hvordan jeg senere fik foto af den, husker jeg ikke!!!
|
Sommeren gik hurtigt, der var arbejde nok der skulle gøres. Min tid gik mest ude på vejene der skulle vedligeholdes, et job jeg var glad for. Blev bedre og bedre til at arbejde med graderen, det er utroligt hvad den kan, lige fra at planere til og lave grøfter, når man hæver drejeskammelen rigtigt. Men ikke så tit deroppe i alle de sten og klipper.
Efteråret kom, og der skulle gøres klar til den første sne. Der var forskellige vedligeholdelses arbejde på køretøjerne, nogle skulle der sættes kæder på, undtagen dem der skulle køre på Flight-Linen.
Den gang var der ikke så mange radioer, at holde styr på som i de senere år, selv om der var væsentlige flere folk, og køretøjer. Der var kun et køretøj på Flight-Linen der havde radio monteret, det var Crew chief'en han skulle ha' kontakt med Tower, så vi kunne få besked om afgang/ankomst af fly.
Han kørte ned af runwayen med rød blink på taget, så var det med at komme væk, og derefter på Taxiwayen. Hvorefter der blev meldt klar til Tower. Det blev også muligt for mig at begynde med, at køre Dozer, der var 3 stk. TD 20'er, og 1 stk. International, alle med wire spil til skjoldet, og så var der kommet 2 Cat D 8'er med skib i 1964, hydraulisk alle tiders maskiner på dette tidspunkt.
Men det var ikke mig beskåret at køre med dem, før senere. Der var jo noget der hed hiraki. Så jeg startede med TD 20'ere, må indrømme der røg nogle wirer i starten, for var man ikke påpasselig med wiren, og den blev for slap, lavede den fuglerede og hvad ved jeg.
Den gik i klemme, og så måtte man til at skifte wire, og det var ikke særlig sjovt når der frøs -25 til -40 Grader Celsius. ude på en sne dump, eller hvor man nu var.
Ved Hg. 10 var der en check point i vintersæsonen, der var bemandet med en person fra Security Policen, hos ham skulle man legitimere sig, han skulle ha' køretøjs nummer, og hvor man skulle hen, samt hvorfor. Tilsvarende var der et på P-Mountain, samt J-Site. Andre steder man kørte hen, ringede man ned for at fortælle man var fremme, og skulle også gøres når man var klar til at køre hjemad igen. Var vedkommende ikke fremme inden fornuftig tid, blev der sat en eftersøgning i gang.
Jeg har på egen krop oplevet hvor vigtige disse check point var på denne tid for sikkerheden. En vinteraften kørte jeg til PMT med en snow blower for at rydde den sne der lå i køresporet, det var ikke altid der var 2 spor farbare, der blev normalt kørt i døgndrift derop. Der skulle jo køres vand op med en 5000 gallon vandtrailer, samt fuel trailer. Tilsvarende til J-Site, for der skulle der skiftes folk flere gange i døgnet, det skete med bus karavane. 4-5 busser af gangen plus én karavane leader.
Turen derop foregik i flot måneskin, og aften kaffen blev drukket i messen inden nedkørselen. Da jeg var kommet cirka halvvejen kunne der anes nogle skyer på himlen, som varslede om dårligt vejr. Jeg vidste udmærket hvor hurtigt det kunne komme, men regnede med det kunne nås. Efter "Fox Canien " begyndte det at ta' til, og det blev mere og mere hvidt foran mig. Vejen til " Camp TUTO" blev passeret, og stormen tog til, der er ret langt til Shelter 14 der lå på den anden side af "TUTO Flat", som strækningen hedder.
Der var kun en ting at gøre, og det var fremad. Men halvvejs mellem det store sving og floden der løber under vejen i rør, var det sket, der sad jeg uhjælpeligt fast, selv om der var konstant fire hjulstræk, og kæder på alle hjul. Da kunne forenden af køleren ikke ses, og på den strækning der ligger på tværs af vindretning, er der altid meget sne, og voldene var på højde med sidevinduerne i førehuset. Det var benzin motorer vi kørte med, sneen blæste ind under motorhjelmen, motoren begyndte at hakke i det, og jeg var klar over hvad det betød.
Heldigvis var jeg i mine jernbukser, og gode støvler, parkaen sad i klemme imellem mig og døren, for der var ikke meget isolering i køretøjerne. Der var 24 tændrør i sådan en Oshkosh, kunne høre de begyndte at sætte ud 2 ad gangen, den bagerste motor var stoppet, men var ikke til megen hjælp i situationen- den trak blæser aggregatet.
Efter cirka 10 minutter var det sket, alt var stille kun stormen og sneen kunne høres, det buldrede på siden af føre huset. Jeg var ved at ta' parkaen på for nu blev det koldt. Det var jeg i gang med, da der kom sne og is klumper flyvende og slog sidevinduet ind i ho'det på mig. Da var gode råd dyre, kravlede over i passager siden som var længst væk fra det åbne vindue. Der gik vel et par minutter inden førerhuset var fyldt med sne. Der sad jeg fuldstændig alene var klar over hvad det kunne betyde - liv eller død - situationen blev gennemgået inden i ho'det.
En ting var sikkert; Jeg ville blive i køretøjet. Gik jeg først uden for, var det den sikre død.
Om det var kulde eller træthed ved jeg ikke, men faldt en gang imellem hen i søvn. Snestormen nåede basen mens jeg var på vej ned fra P-Mountain, så SP'eren i check point ved Hg. 10 slog alarm, da der ikke var kommet noget køretøj fra P-Mountain forbi ham, og der var jo ingen der anede hvor på vejen jeg kunne befinde mig. Og det er en strækning på 19 miles.
Der blev samlet et Rescue team på basen og sendt af sted i en snow-cat - køretøj på bælter - for at lede men de kunne jo heller ikke se noget. Det sidste jeg foretog mig af praktiske ting var at tænde den ene projektør, vende den op mod himmelen, så man eventuelt kunne se at her var noget, om der kom nogen forbi - men som alt andet døde batteriet langsomt. Jeg vågnede en gang imellem.
Som timerne gik kunne kulden ikke mærkes mere. Blev mere og mere stiv i hele kroppen. I check Point på PMT skrev man afgangs tid op - ved alle afgange - Da jeg blev fundet, og var kommet lidt til mig selv fortalte de, at der var gået små 6 timer siden afgang deroppe fra. Der var meget at takke teamet for. De 5 mand havde sat deres liv på spil for at finde og redde mig. Snow-bloweren blev først gravet fri flere dage efter.
|
Der blev kørt med alt hvad der kunne tænkes som kunne fjerne sne, der blev læsset med kran, loader, samt læsseblower.
|
|
Vil lige nævne et par praktiske ting fra P-Mountain Der var 42 bygninger deroppe, alle forbundet med en tunnel ingen skulle ud for at komme rundt. Og de indeholdt Kirke som blev renoveret i 1964 ved selvhjælp, 2 barer en for officerer, og den sidste for alle andre, det var også der "Olsen" boede (beo stær), der var Hobby shop, bowling Baner 2 stk. mener jeg, samt en biograf. Husker jeg rigtigt indeholdt Power Planet 10/11 stk. diesel generator. P-Mountain lå i cirka 760 meters højde over vandet, den blev lukket ned i 1983.
|
Et stort farvel til "Olsen "var det, da han blev båret til sit hvilested på behørig vis. Olsen's gravsten er nu på museet nede på Basen. I bygning 121, der husede RAPCON da man lukkede P-Mountain.
|
|
I de år ved DCC kunne man kun komme hjem på ferie 1 gang om året, nu mente jeg godt at der kunne lægges nogle flere mdr. til, for så kunne jeg da hurtigere komme på ferie næste gang. Der blev lige lagt 6 mdr. mere til, så der gik 1½ år inden jeg stod i Kastrup igen, til en 4 ugers ferie.
Men sikke en oplevelse, det var for meget var faktisk helt "kuller", folk løb, og havde meget travlt, og så luften - var vant til den friske luft i Thule, nej det var for meget.
Ferien gik og jeg kom tilbage til et fredfyldt Thule, uden stres og jag. Jeg må vende tilbage til 1966, hvor vi i Hg. 1 mistede en god kollega, ved en tragisk ulykke inde i hangaren. Det var ren ud sagt rutinen der gjorde sig gældende, og det må ikke ske. Vi to skulle afmontere en del af gitter bommen, det var ikke første gang vi havde monteret og afmonteret den.
Fotoet fortæller sit tydelige sprog - i stedet for at slå de to øverste bolte ud, var min kollega gravlet under og bankede de to nederste ud, og så knækker gitter bommen sammen. Jeg var gået over på værkstedet for at hente nogle træklodser vi kunne lægge under. På vej tilbage så jeg hvad der var gang i, jeg råbte og skreg men det kunne ikke høres. Ulykken skete, jeg løb på værkstedet for at hente en donkraft. Inden jeg fik løftet bommen, og der kom hjælp fra andre kollegaer, var der ikke noget at stille op.
|
Mange år efter uheldet, havde jeg skrupler om jeg havde gjort noget forkert ved at forlade arbejdsområdet for at hente nogle træklodser til understøtning. Er sikker på situationen havde været en anden, om vi havde været der begge.
|
Turen til Cap Century tog normalt 3 - 4 døgn, alt afhængende af vejret, mig bekendt har man været oppe på omkring 14 dage. Efter snestormen måtte køretøjerne graves fri.
|
Her ses "vandsøen" ude på Cap Century, der blev produceret mere end 10.000 gallon i døgnet.
|
|
Det var også i de år man lukkede Cap Century, og Camp Tuto det skete i 1965/66. Reaktoren fra Cap Century blev kørt ind til Basen. Afstanden fra Camp Tuto og til Cap Century var cirka 113 miles.
|
Her ankommer en sending til Hg. 2, hvor det blev pakket til forsendelse......
|
|
På Camp TUTO var der omkring 120 Bygninger, og der var belægning til cirka 500 mand. Da det lukkede derude blev der skilt og pakket godt 40 bygn. der blev sendt til Sydgrønland, vil tro de står der endnu. Resten blev brændt ned.
|
Convoy klar til afgang i 1964 fra Camp TUTO......
|
|
Alter i Is tunnelen, i forbindelse med kirken......
|
|
Der er også én Permafrost tunnel, den går fra slugten man kan se, når man kører op til Camp TUTO. Der er tipvogns spor ind i tunnelen, som fotoet viser. Cirka100meter inde er der et stort lagerrum med hylder m.m., der blev is kerne prøver opbevaret.
I højre side er der et lille alter, hvor der er lagt billeder/kort af dem der har haft deres gang der. Husker jeg rigtig, var det i 1983 at Air Forcen kom i tanker om, at der skulle åbnes derind til. Kunne blive et udflugtsmål. Vi brugte omkring 14 dage døgnet rundt med lufthammere, og hvad vi ellers kunne finde på for at komme derned. Vi fik åbnet, og forskellige sikkerhedstiltag med reb og diverse gjort klar. Ved ikke hvor mange der kom derned, for det gik til en dag én Air Force sikkerhedsmand kom derned, og faldt over 4 tromler med Benzin, så var det overstået - tromlerne står der endnu. Vi måtte lukke igen, det blev gjort med en halv olietank, der blev hejset ned over tårnet, så ingen kunne komme ind. I dag står porten åben, og man kan se at isen smelter mere og mere år for år.
|
Tunnel med spor samt indgang, i tårnet var der en trappe man kunne komme ned af......
|
|
Billedet viser klargøring til ankomst af Fly ved Cap Century.
En lille CAT d 2 som trækdyr, en grader, samt tromle. Graderen ligner en smeden har lavet!
|
|
Jeg rejste hjem før jul 1967. Jeg havde mødt Lissi på en ferie, det skulle jo prøves om det kunne holde mig hjemme.
2 dage efter hjemkomst fik jeg job ved BP oliekompagniet, kørte Nordjylland rundt med Benzin, og fuel til varmeværker, et dejligt job. Indtil en dag de kom og tilbød mig et job i ekspeditionen, som jeg sagde ja til, og senere kørselsleder for en 20-25 tankbiler. Det blev for indelukket, jeg måtte af sted igen nordover. Må hellere tilføje at vi havde 40 års bryllupsdag her i 2011. Vil slutte nu, og vender tilbage senere.
|
Updated at januar 23, 2017
|
© Copyright: By Steffen Winther. Owner of the Thuleforum — All rights reserved. December the 3rd, 1996 - .
|
|